Wszystkie składniki roślinne pochodzą tylko i wyłącznie z upraw ekologicznych. Większość z północy Europy oraz XIII wiecznego opactwa cysterskiego, które należy do fridge. W lecie na północy dzień jest dłuższy i rośliny mają więcej światła, co korzystnie wpływa na ich rozwój. Surowce pozyskiwane z roślin hodowanych w takich warunkach mają bardzo dużą wartość odżywczą. Składniki roślinne fridge pochodzą tylko i wyłącznie z upraw ekologicznych.
1. fridge stosuje oleje roślinne (np. olej różany, rokitnikowy, słonecznikowy) pozyskiwane z roślin pochodzących z upraw ekologicznych i tłoczone na zimno. Tak powstają niepowtarzalne składniki o dużej wartości biologicznej, pełne cząsteczek budulcowych łatwo przyswajanych przez skórę.
fridge nie stosuje syntetycznych tłuszczy pochodzenia petrochemicznego, parafiny i silikonu, które pokrywają skórę filmem podobnym do gumowej rękawiczki zaburzając przez to jej funkcje. Co więcej nawet najlepsze składniki aktywne rozpuszczone w oleju pochodzenia syntetycznego nie wnikają w głąb skóry tylko pozostają na jej powierzchni.
2. fridge nie stosuje konserwantów chemicznych ( najpopularniejsze z nich: formaldehydy i parabeny - budzą zaniepokojenie u wielu naukowców).
3. Substancje aktywne występujące w preparatach fridge pochodzą tylko z surowców naturalnych. Charakteryzują dużą wartością odżywczą. Naturalne olejki eteryczne wnikają przez warstwę naskórka, do skóry właściwej i docierają do krwiobiegu. Zapewnia to prawidłowe odżywienie tkanek, wydalanie toksyn, stymuluje naturalne procesy odnowy komórkowej. Skóra staje się mocniejsza!
Syntetyczne składniki aktywne to surowce o koncentracjach niemożliwych do pozyskania ze źródeł naturalnych, brak im tylko jednego: witalności.
4. fridge zawiera tylko naturalne filtry UV (np masło Shea). Filtry syntetyczne, jak wynika z badań, często działają alergennie.
Olejek różany (INCI: Rosa Damascena Flower Oil) - ten najcenniejszy pośród olejków eterycznych ma silne działanie odmładzające, pobudza mikrocyrkulację krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Łagodzi wszelkiego rodzaju podrażnienia i przesuszenia skóry. Poprawia samopoczucie.
Olejek rozmarynowy (INCI: Rosmarinus Officinalis Oil) - pobudza krążenie krwi, działa odżywczo a także leczniczo na ewentualne infekcje skóry.
Olejek melisowy (INCI: Melissa Officinalis Oil) - działa przeciwstarzeniowo, antyseptycznie i uspokajająco.
Olejek lawendowy (INCI: Lavandula Angustifolia Oil) - działa przeciwzmarszczkowo i łagodząco. Goi stany zapalne skóry. Działa odprężająco i uspokajająco.
Olejek z rumianku rzymskiego (INCI: Anthemis Nobilis Flower Oil) - działa łagodząco i kojąco szczególnie na skórę delikatną, suchą i wrażliwą ze skłonnością do pękających naczyń krwionośnych.
Olejek berganotowy (INCI: Citrus Aurantium Bergamina (Bergamot) Fruit Oil - otrzymywany z owoców drzewa bergamotowego. Znany przede wszysykim ze względu na swój niezwykły zapach.Jest doskonałym antyseptykiem,stosowany przy opatrywaniu ran i skaleczeń oraz przy niektórych stanach zapalnych skóry.Ma działanie łagodzące napięcia nerwowe, stresy, emocje i stany depresji.
Olejek bazyliowy (INCI:Ocimum Basilicum (Basil) Oil ) - ma działanie pobudzające i odświeżające. Jest doskonałym środkiem przeciwbólowym, łagodzi stany lęki i depresje.Działa immunologicznie i przeciwgrzybicznie. Wspomaga działnie innych olejków eterycznych.
olejek neroli - obok różanego jeden z najcenniejszych olejków eterycznych; otrzymywany
z kwiatów hiszpańskiego drzewa pomarańczy gorzkiej o wyjątkowo pięknym zapachu; tonizuje, wpływa korzystnie na przesuszoną skórę, pękające naczynka; odmładza, opóźnia proces powstawania zmarszczek, starzenia skóry; pozytywnie wpływa na zmysły – odpręża.
olejek pomarańczowy - uspokaja skórę, łagodzi zmysły.
olejki eteryczne - pomarańczowy i grejpfrutowy uspokajają skórę.
olejek imbirowy – pobudza krążenie krwi i rozgrzewa skórę.
Olejek kawowy - olejek ma właściwości pobudzające.Stosowany do pobudzającego masażu twarzy i ciała.
Hydrolat różany (INCI: Rosa Damascena Flower Water) - zawiera ok. 0,2 - 1,1% różanego olejku eterycznego. Działa łagodząco, wygładzająco, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo.
Olej różany (INCI: Rosa Canina Fruit Oil) - należy do olejów ekskluzywnych. Tłoczony na zimno z owoców róży jest bogaty w witaminy i minerały, działa uelastyczniająco i antyoksydacyjnie, opóźnia proces starzenia się skóry, redukuje powstawanie zmarszczek.
Olej rokitnikowy (INCI: Hippophae Rhamnoides) - zawiera m in. duże ilości karotenoidów, prekursorów witaminy A. Charakteryzuje go silne działanie regenerujące, antyoksydacyjne. Wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwobrzękowo. Nadaje skórze ładny, brzoskwiniowy kolor.
Olej słonecznikowy (INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil) - to bogate źródło kwasów wielonienasyconych. Zawiera bardzo duże ilości witaminy E. Świetnie uelastycznia skórę.
olej awokado tłoczony na zimno ( bio ) - olej z pierwszego tłoczenia, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a także kompleks witamin, w tym charakteryzujące się silnym działaniem antyoksydacyjnym tokoferole (witamina E), karoteny – prowitaminę witaminy A, witaminę D. Ze względu na obecność, biogennego dla organizmu ludzkiego skwalenu posiada właściwości przeciwzapalne i antygrzybiczne, przyśpiesza regenerację tkanek. Ma właściwości odmładzające, hamuje proces starzenia się skóry. Łatwo wchłaniany przez skórę, odżywia ją, działa przeciwalergicznie, łagodząco, ogranicza nadmierne odparowywanie wody. Szczególnie zalecany do pielęgnacji cery wrażliwej, problematycznej, suchej, starzejącej się.
Olej migdałowy zimno tłoczony ( bio ) - otrzymywany jest z nasion owoców drzewa migdałowego .
Olej ze słodkich migdałów ma bursztynowy kolor oraz lekki charakterystyczny zapach.Olej ze słodkich migdałów zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy: A, B1, B2, B6, D i E.
Olej ze słodkich migdałów jest bardzo dobrym emolnientem ( wygładza skórę). Ma bardzo wysokie zdolności nawilżania skóry, szczególnie jeśli jest stosowany systematycznie. Olej migdałowy stosowany jest w leczeniu egzemy, łuszczycy oraz do skóry suchej, swędzącej i podrażnionej. Jest lekki i łatwo wchłania się w skórę dzięki temu chętnie używany jest do masażu.
Olej kokosowy ( bio ) - otrzymywany z miąższu owoców (orzechów) palmy kokosowej.
Pięknie pachnie kokosem. Posiada bardzo wysoką zawartość kwasu laurynowego, który wspomaga układ immunologiczny. Dodatkowo bogaty w kwas stearynowy i palmitynowy
oraz kwas kaprynowy i kapronowy. Ma wysoką zawartość witaminy E, która działa ochronnie
na warstwę tłuszczowa naskórka, poprawia ukrwienie skóry, wzmacnia tkankę łączną
i wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry oraz trądzikuOlej kokosowy zalecany jest do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry w szczególności skóry suchej i popękanej. Na skórze tworzy warstwę, ochronny film.
Masło kakaowe (INCI: Theobroma Cacao Seed Butter) - tłuszcz pozyskiwany poprzez tłoczenie nasion kakaowca właściwego Theobroma cacao L) o przyjemnym zapachu kakao. Natłuszcza i uelastycznia skórę. Wykazuje korzystne działanie w stosunku do skóry suchej, w stanach zapalnych i oparzeniach słonecznych.
Masło Shea (INCI: Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit) - otrzymywane z nasion drzewa masłowego (Vittelaria paradoxa) znane również jako masło karite lub olej z masłosza. W jego skład wchodzą odżywcze substancje tłuszczowe, witaminy E, F oraz substancje, które chronią skórę przed promieniami UVB. Tłuszcz ten charakteryzujący się dużym powinowactwem do warstw lipidowych naskórka, wspomaga ich ochronne działanie. Pielęgnuje skórę nie pozostawiając uczucia tłustości. Jest naturalnym filtrem słonecznym.
Wosk pszczeli (INCI: Cera alba) - produkt wytwarzany przez młode pszczoły, wykorzystywany m.in. do budowy plastrów i uszczelniania gniazd. Charakteryzuje się przyjemnym zapachem zbliżonym do zapachu miodu. Surowiec łatwo wchłaniany przez skórę. Działa wygładzająco, uelastyczniająco i zmiękczająco. Preparaty zawierające go w swoim składzie świetnie się rozsmarowują.
Miód (INCI: Mel) - naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły, zawierający m in. cukry, witaminy, enzymy, makro i mikroelementy, kwasy owocowe. Wykazuje działanie bakteriostatyczne, przeciwazapalne, antybiotyczne. Łagodzi podrażnienia skóry. Ma zdolność przenikania przez barierę warstwy rogowej. Zmiękcza, wygładza i lekko rozjaśnia skórę. Utrzymuje prawidłowe nawilżenie oraz dostarcza jej wielu substancji odżywczych. Przyspiesza metabolizm komórek oraz procesy regeneracyjne naskórka.
Ekstrakt bluszczu (INCI: Hedera Helix (ivy) Extract) - poprawia mikrokrążenie, przyspiesza metabolizm komórkowy i wygładza skórę, chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.
Ekstrakt kakao (INCI: Theobroma Cacao Extract) - zawiera witaminy A, E, F, magnez oraz kompleks substancji pobudzających w skórze produkcję beta-endorfin (substancji poprawiających samopoczucie skóry).
Ekstrakt z bławatka (INCI: bluebottle Extract) - bogate źródło flawonoidów, soli mineralnych, kwasów organicznych i witaminy C - działa kojąco, przeciwzapalnie. Łagodzi podrażnienia. Wspaniale pielęgnuje skórę wrażliwą a szczególnie okolice oczu.
Ekstrakt zielonej herbaty (INCI: Camelia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract) - obfituje w polifenole, które zapewniają silne działanie antyoksydacyjne. Wzmacniają one system odpornościowy oraz chronią komórki skóry przed wolnymi rodnikami powstającymi w wyniku działania promieni słonecznych oraz szkodliwych czynników środowiskowych.
ekstrakt glicerynowo-wodny z kawy - jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy i palmitynowy, fitosterole, związki aromatyczne, odpowiedzialne, za charakterystyczny zapach palonej kawy oraz zawiera witaminę E i znaczną ilość kofeiny. Poprawia mikrokrążenie. Przyspiesza proces lipolizy (rozpad tłuszczy). Oczyszcza i ujędrnia skórę.
Kofeina (INCI: Caffeine) - stymuluje przemianę materii i przyczynia się do usuwania złogów tłuszczu a także, ze względu na efekt drenażu tkanek, działa detoksykująco. Poprawia mikrokrążenie krwi w tkankach skóry, zwiększa jej sprężystość.
Kawa arabska (Coffea arabica ) - bogata w kofeinę (0,8-2,8%) , w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, kwas galusowy i cytrynowy oraz olejek eteryczny kawowy.
naturalna krzemionka - dzięki bardzo drobnej średnicy ziarenek, nie drażniąc skóry, dokładnie usuwa martwe komórki naskórka
sól morska - pełni funkcję doskonałego środka ściernego, dokładnie oczyszcza skórę, usuwa martwe komórki, poprawia krążenie, działa antybakteryjnie, łagodzi efekt trądziku, uzupełnia składniki mineralne, zatrzymuje wilgoć w skórze, poprawia zdolność przyswajania składników aktywnych stosowanych w kolejnych etapach zabiegu
piasek morski - dzięki różnorodnej średnicy ziarenek doskonale usuwa martwy naskórek nie powodując podrażnień. Świetnie wygładza skórę.
Pantenol (INCI: Panthenol) - prowitamina witaminy B5 czyli kwasu pantotenowego. Należy do grupy z witamin B, bez których nie mógłby prawidłowo przebiegać cykl przemian metabolicznych komórek. Łatwo wchłania się przez barierę warstwy rogowej. Działa aktywizująco na podziały komórek naskórka, przyspieszając gojenie i łagodząc podrażnienia. Działa przeciwzapalnie. Podwyższa wilgotność skóry, uelastycznia ją. Dzięki temu skóra jest miękka i jędrna. Przyspiesza opalanie, a jednocześnie chroni skórę przed skutkami nadmiernego działania promieni UV.
Lanolina (INCI: Lanolin) - produkt uboczny otrzymywany przy oczyszczaniu wełny owczej. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "lano" co oznacza wełna. Doskonale wchłania się w skórę, uzupełnia jej barierę lipidową i hamuje utratę wody, dzięki czemu działa zmiękczająco i nawilżająco.Stosuje się ją jako środek wygładzający, natłuszczający i uelastyczniający skórę.
Gliceryna - posiada silne właściwości higroskopijne. Jest jednym z najstarszych czynników wykorzystywanych do nawilżania skóry. Przyciąga wodę z otoczenia zatrzymując wilgoć w warstwie rogowej naskórka, dzięki czemu w sposób widoczny go nawilża.Wyraźnie poprawia elastyczność i miękkość skóry. Naturalna gliceryna jest uzyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego.
Alantoina (INCI: Allantoin) - powstaje z kwasu moczowego w korzeniach roślin (fasola, soja, kasztanowiec, żywokost lekarski). Działa regenerująco, przyspiesza odnowę i ułatwia gojenie uszkodzonego naskórka. Posiada właściwości łagodzące i kojące. Zmniejsza pieczenie i zaczerwienienie skóry spowodowane szkodliwością czynników zewnętrznych. Ma działanie nawilżające, powoduje wygładzenie i zmiękczanie skóry.
skwalan (INCI: Squalane) - jest substancją aktywną będącą składnikiem ludzkiego sebum (10%). Występuje również w niektórych roślinach (oliwie z oliwek, oleju z kiełków pszenicy, oleju ryżowym). Ma bardzo silne właściwości regeneracyjne i nawilżające. Uszczelnia przestrzenie międzykomórkowe (odbudowuje płaszcz lipidowy), zapobiegając nadmiernemu parowaniu wody z naskórka. Skwalan odżywia skórę witalnymi składnikami, dostarczając substancji odżywczych, ponadto przedłuża działanie witamin A i E, koenzymu Q10. Właściwości te sprawiają, że: głęboko nawilża i dotlenia skórę, redukuje drobne zmarszczki, redukuje przebarwienia oraz blizny trądzikowe, goi poparzenia słoneczne i podrażnienia, zapobiega przebarwieniom skóry, zmarszczkom oraz utracie blasku.
guma ksantanowa (INCI: Xsantan gum) - Guma ksantanowa otrzymywana jest w wyniku fermentacji poddania kukurydzianego cukru działaniu bakterii Xanthomonas campestris. Pochodzi z Chin, pozyskiwana jest z niemodyfikowanych genetycznie składników. Guma ksantanowa jest naturalnym emulgatorem i zagęszczaczem.
Ekstrakt z grejpfruta (INCI: Citrus Grandis (Grapefruit) Seed Extract) - glicerynowy ekstrakt z pestek grejpfruta działa odkażająco, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Sól (INCI: Sodium Chloride) - pełni funkcję doskonałego środka ściernego. Działa bakteriobójczo. Stosowana w połączeniu z olejami roślinnymi i innymi substancjami biologicznie aktywnymi dokładnie oczyszcza skórę, usuwa martwe komórki nie wywołując przy tym podrażnień i uczuleń. Powoduje, że skóra po zabiegu staje się gładsza, bardziej sprężysta, lepiej napiętą.
INCI: Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate - emulgator oparty na surowcach roślinnych. Jego obecność zapewnia preparatowi przyjemne odczucia aplikacyjne. Ma właściwości nawilżające.
INCI: Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate - naturalny emulgator. Wpływa korzystnie na skórę, nawilża ją - powoduje obniżenie współczynnika TEWL czyli poprzez-naskórkowego ubytku wody.
INCI: Sorbitan stearate and sucrose cocoate - naturalny, bardzo delikatny emulgator. Nie powoduje podrażnienia skóry i oczu, kosmetyki na jego bazie dobrze się rozprowadzają.
INCI: Gliceryl stearate - składnik fazy tłuszczowej, stearynian gliceryny wykazuje powinowactwo do skóry, działa zmiękczająco i nawilżająco.















